Oldalak

2012. január 5., csütörtök

Történt egyszer tíz felvonásban

Történt egyszer. Mint máskor is, de ez egyszer másképpen. Persze, tudom, mindig minden másképpen történik, sosem úgy. Ez alkalommal azonban a történet nem függ a sorstól, vagy marionettbábukkal játszó színészektől, csak úgy van, másképpen. Mint minden történetnek, ennek is vannak szereplői, egy fiú, egy lány, a családjuk, a barátaik, az ellenségeik. De ez mind mellékes. Fontos csakis az, amit szavakkal leírni amúgy sem lehetne, ezért nincs is benne a történetben.



Első felvonás


Köd borította város, a macskakövekkel kirakott sétálóutcán botladozik a fiú. Neve nem lényeges, amúgy is csak az egyházi nyilvántartásból tudhatnánk meg. 


Második felvonás


Köd borította város, a macsakövekkel kirakott sétálóutcán botlakozik a lány. Neve nem lényeges a történet szempontjából, nem fizet egyházfenntartó járulékot, csak hosszabb keresgélés után tudnánk meg a nevét, és csakis akkor, ha tudnánk, hogy mikor konfirmált. Nem tudjuk.


Harmadik felvonás


Köd borította város, lámpák álmos fénye lepi el az utcákat. A járdán egymás mellett sétál a fiú és a lány. Nevük nem fontos a történet szempontjából. 


Negyedik felvonás


Köd borította város, hideg hajnalon egy taxi száguldozik a városban, a taxiban a fiú ül. Neve nem fontos, mosolyog. Huppanó, forró kávé ömlik a térdre, olcsó cigaretta sercegése.


Ötödik felvonás


Esik. Rosszul kivilágított kocsma ablakán néz ki fiú és lány. Nevük nem fontos, egymás kezét fogják, mosolyognak.


Hatodik felvonás


Káromkodásoktól hangos vonatfülke. Fiú - neve ismerős, de nem fontos - mosolyog. 


Hetedik felvonás


Falusi ház, dübörgő zene. Fiú és lány, kiknek nevét már tudjuk, de nem fontos, a korlát mellett állnak és mosolyognak. Egymás kezét fogják.


Nyolcadik felvonás


Falusi utca, sötétedik. Fiú és lány, kiknek nevét tudjuk, de nem fontos, hallgatagon ballagnak egymás mellett. Fiú arca szomorú. Olcsó cigaretta szenved a hidegben, fájdalmasam serceg.


Kilencedik felvonás


Köd borította város, hideg hajnalon egy taxi száguldozik a városban, a taxiban a fiú ül. Neve nem fontos, arcára kiül szomorúság. Taxis szüntelenül beszél. Huppanó, forró kávé a taxis térdére löttyen, elfojtott káromkodás.


Tizedik felvonás


Csend.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése